Verkleuring van Silver Plated en Gold Plated sieraden

Verzilverde of vergulde sieraden blijven, in tegenstelling tot zilver of gouden sieraden, niet je hele leven mooi. Het laagje zilver of goud bij plated sieraden kan er, afhankelijk van de zuurgraad van je huid en door invloeden van buitenaf, uiteindelijk wel afslijten. Het kan soms ook voorkomen dat een plated sieraad groen uitslaat. Dit heeft te maken met de zuurgraad van je huid en kan per persoon verschillen. Je kunt het sieraad dan weer schoon krijgen door het heel voorzichtig met lauwwarm water en een zachte doek op te poetsen.

Voor het langste behoud van plated sieraden is het beter om ze niet tijdens het douchen, zwemmen en sporten te dragen. Als het sieraad vaak in contact komt met water of een transpirerende huid, zal dit namelijk de plated laag zwart doen kleuren en aantasten of zelfs helemaal laten verdwijnen. Laat je plated sieraden ook niet in aanraking komen met bodylotion, parfum en andere verzorgings-, of schoonmaakproducten.

Toch kunnen plated sieraden zeker een lange tijd mee gaan als er zorgvuldig mee om wordt gegaan. Het zijn perfecte sieraden als je de mooie kleur van goud en zilver wil, maar wel op de prijs wilt letten. Of gewoon omdat je bij iedere outfit een ander sieraad wilt dragen.

Stainless Steel (RVS)

De Nederlandse omschrijving van stainless steel is ‘roestvrij staal’ ofwel RVS. Het is een erg hard materiaal, waardoor het niet snel zal vervormen en behoeft weinig tot geen onderhoud.

De mooie glans (of mooi mat indien geborsteld) maakt het een ideaal materiaal voor vele toepassingen. Het stukje over verkleuring kunnen we bij RVS overslaan want het grote voordeel van RVS is dat het niet verkleurt en het allergievrij is.

Anders dan veel mensen denken, kan RVS wel roesten als het veelvuldig in aanraking komt met water of chloor. Maar als je voorzichtig met je sieraad om gaat zal je RVS sieraad talloze jaren mooi blijven!