Onderhoud Sieraden

Een sieraad koop je natuurlijk niet om maar een paar keer te dragen. Wanneer je onderstaande tips op volgt, verkleuren ze minder snel en weet je precies hoe je je sieraden weer kan laten schitteren!

Bewaar tips

Bewaar je sieraden op een stofvrije en droge plek. Veel mensen bewaren hun sieraden namelijk in de badkamer maar de hoge vochtigheid in de badkamer kunnen je sieraden aantasten. Bewaar je sieraden daarom altijd op een droge, donkere plaats zodat ook het licht je sieraden niet kan laten verkleuren.

Om te voorkomen dat je sieraden snel in de knoop gaan, kun je ze na het dragen het beste met de sluiting dicht opbergen in een apart zakje. Bij XILOU krijg je daarom ook altijd een sieradenzakje waar je het sieraad in kunt bewaren.

Draag tips

Doe je sieraden voor het slapen gaan altijd af. Het is natuurlijk wel lekker makkelijk, vooral als je altijd dezelfde sieraden draagt, maar om te voorkomen dat er knikjes in je sieraad komen of dat je sieraad breekt, kun je het beter afdoen voordat je gaat slapen.

Pas op met huidverzorgingsproducten, cosmetica en chemische middelen. Wanneer je sieraden in aanraking komen met deze middelen, kunnen ze worden aangetast met verkleuring en dofheid als gevolg. Een goed voorbeeld hiervan is, dat veel mensen eerst hun sieraden om doen en hierna nog een lekker geurtje opspuiten. Dan komt de parfum dus vaak ook op het sieraad terecht waardoor het sneller de mooie glans zal verliezen.

Ga ook niet douchen, zwemmen of sporten met je sieraden om. Het vocht en zweet tast de sieraden aan en het kan natuurlijk ook gevaarlijk zijn als je ergens achter blijft hangen met je sieraad.

Ook kunnen je sieraden verkleuren door de PH-waarde van je huid. De PH-waarde van je huid is sterk afhankelijk van je voeding, alcoholgebruik en of je medicijnen slikt. Deze middelen beïnvloeden namelijk de zuurgraad van je huid waardoor er een reactie kan ontstaan. Dit verschilt per persoon en hier kun je uiteraard niets aan doen.

Schoonmaken Sieraden

Zelfs als je alle bovenstaande onderhoud tips in acht neemt, is het heel normaal dat je sieraden op den duur toch gaan oxideren (verkleuren). In de meeste gevallen kun je ze makkelijk weer blinkend schoon krijgen met onderstaande schoonmaak tips. Dus haal al je sieraden te voorschijn en laten we gaan poetsen. 

Verzilverde en met goud vergulde (silverplated of goldplated) sieraden schoonmaken

Schoonmaken met een zacht doekje: Poets het sieraad op met een zacht doekje.

Schoonmaken met groene zeep: Maak een sopje met wat groene zeep en borstel het sieraad heel verzichtig met een tandenborstel in het zeepmengsel. Spoel het hierna af met lauw water en droog het goed met een droge zachte doek. LET OP: Niet te hard poetsen want anders kun je het verzilverde of vergulde laagje eraf poetsen.

Stainless steel sieraden schoonmaken

  • Je Stainless steel sieraad kun je reinigen met een zacht sopje (let op dat hier geen chloor in zit) en wat lauw water daarna goed droogdeppen met een zacht keukendoekje.
  • Om vuil te verwijderen uit hoekjes en gaatjes raden wij aan om een zachte tandenborstel te gebruiken (niet een die al voor het tandenpoetsen is gebruikt!) Leg eerst je sieraad in een bakje water zodat het vuil los kan weken, daarna zachtjes met de tandenborstel over de vuile plekjes borstelen.
  • Doormiddel van babyolie op een doekje te doen en met dit doekje voorzichtig over je Stainless sieraad heen te wrijven ziet het er weer als nieuw uit.

Hoewel alle bovenstaande schoonmaak tips veel toegepast worden voor het schoonmaken van sieraden en wij deze schoonmaakmethodes zelf ook toepassen, het blijven slechts tips en zijn geheel voor eigen risico. Je kunt je sieraden natuurlijk ook altijd nog naar een juwelier brengen om ze schoon te laten maken als je dit prettiger vindt.